Ventetiden i et fertilitetsforløb er umådelig lang, og er oftest præget af frustrationer, afmagt og sorg. I gennem vores forløb har vi været omkring alle ovenstående faser.
Som du har kunne læse tidligere, så fik jeg i 2019 beskeden om, at min sædkvalitet var nedsat.. og ikke bare nedsat – men svært nedsat. Aldrig har jeg følt så meget tomhed og afmagt. Til trods for at lægerne udførte en række prøver i min genetik, var der ingen konklusion på, hvorfor den var nedsat. Det var den bare.
Det sendte mig en i en spiral af afmagt og sorg. Hvorfor lige mig? Hvad havde jeg gjort forkert? Var det alle de år med sædevarme i bilen? Eller var det de åndssvage fest-smøger, som har præget det meste af mit ungdomsliv? Ingen ved det, og jf. lægernes svar, så findes der ingen forklaring på det.
Men sådan en besked i bagagen begyndte den uendelige Google søgning for, hvordan man forbedrer sin sædkvalitet. Det bragte mig forbi utallige online forummer, hvor flere beskrev, hvordan de selv (eller deres mænd), havde taget en række kosttilskud for bedre fertilitet. For nogle havde det “virket”, mens andre ikke oplevede nogle ændringer i sædkvaliteten.
Jeg snakkede med fertilitetsklinikken i Horsens omkring disse forskellige kosttilskud, hvor svaret var, at der ikke forefindes nok forskning omkring, hvorvidt der er et sammenhæng mellem fertilitetskosttilskud til mænd og en forbedret sædkvalitet.
Men når man har fået beskeden om, at ens sædkvalitet er svært nedsat, tør man så lade være med at prøve kosttilskuddene? For mig var svaret enkelt.. Selvfølgelig skulle de prøves. Om de så virkede eller ej, så kunne man i det mindste stå tilbage med en følelse af, at man havde gjort noget ved problemet.
B-Daddy effekt og erfaringer
Efter jeg nøjsomt havde screenet samtlige fertilitetshjemmesider, forummer og des lige, havde jeg fået opbygget mig en liste af forskellige fertilitets kosttilskud, som måske kunne hjælpe mig med at højne sædkvaliteten.
Flere steder blev kosttilskuddet Punalpin nævnt som en form for mirakelkur for bedre sædkvalitet. Men ved nærmere eftersyn faldt jeg over flere brugere af produktet på nettet, som ikke havde oplevet den ønskede effekt af produktet. Med den tanke i baghovedet, og velvidende om at Punalpin med flere længder er det dyreste kosttilskud på markedet, blev det fravalgt.
Foruden Punalpin dukkede B-Daddy kosttilskud op flere og flere steder. Ved et hurtigt tjek af indholdet kunne jeg se, at B-Daddy ikke helt indeholdt de samme vitaminer, som Punalpin. Men ikke desto mindre havde mange brugere på forskellige online forummer oplevet en positiv effekt af kosttilskuddet.
Valget faldt derfor på B-Daddy pillerne, eftersom de har en væsentligt lavere pris end Punalpin. De fås både online og i Helsebutikker landet over – jeg tror sågar de kan købes i Matas til den nette sum af 270,00 DKK for 60 stk. kosttilskud.
Foruden B-Daddy tilføjede jeg ligeledes kosttilskuddene Bio-Zink og Kelpasan til min daglige diæt. Især Zink er en yderst vigtig del af fertiliteten for mænd. Zink indgår i dannelsen af sæd, i celledelingen, samt i dannelsen af DNA.
Derudover stoppede jeg med at bruge sædevarme, jeg satte mit alkohol forbrug ned til nærmest nul, festrygning blev lagt helt på hylden, der blev skruet op for motionen, og slutteligt holdte jeg min kost sund og varieret.
Dette gjorde jeg i 3-4 måneder i håbet om at kunne danne nye og friske sædceller til vores æg udtagning samt befrugtning i slutningen af efteråret 2019.
Virker kosttilskud mod nedsat sædkvalitet?
Jeg antager, at ovenstående er et spørgsmål, som du gerne vil have svar på, siden du er endt her.
Ved vores æg udtagelse i slutningen af efteråret 2019 medbragte jeg en helt frisk sædprøve, som Fertilitetsklinikken i Horsens skulle bruge til at befrugte æggene.
Grundet min nedsatte sædkvalitet var det besluttet, at vi skulle igennem mikroinsemination – også kaldet ICSI. Det betyder, at fertilitetsklinikken reelt kun skal bruge én god sædcelle for at kunne befrugte et æg.
Vi fik 7 gode æg taget ud, hvor af de fleste blev befrugtet. Men desværre var der kun ét æg, som delte sig korrekt indenfor de første par dage, og som efter følgende kunne sættes op i livmoderen igen.
Ved opsættelsen af ægget snakkede jeg med sygeplejersken på Fertilitetsklinik Horsens omkring min nyeste sædprøve. Her måtte hun desværre informere mig om, at min sædkvalitet stadig var svært nedsat – og uændret – til trods for, at jeg havde taget fertilitetskosttilskud i næsten 4 måneder. Så for mig virkede kosttilskuddene ikke.
MEN.. Som sygeplejersken sagde, så betyder det nødvendigvis ikke, at det forholder sig sådan for alle. Som beskrevet tidligere, så har jeg set mange skrive, at de har haft positive oplevelser med kosttilskud til fertilitet – dette tiltrods for, at der ikke er en bevislig korrelation* mellem kosttilskud og forbedring af sædkvalitet.
Jeg ser dog ikke mine penge brugt på kosttilskud som spildte. Tværtimod. Kosttilskuddene gav mig en følelse af, at jeg prøvede at gøre noget ved min sædkvalitet – og jeg tror den følelse af, at man bare prøver et eller andet, har rigtigt meget at skulle have sagt, når man er ramt af ufrivillig barnløshed og den afmagt, der følger med.
Så for mig at se, er der ikke noget overordnet facit for, hvorvidt kosttilskud for bedre fertilitet hos mænd har en virkning eller ej. Jeg kan kun anbefale, at man går med sin egen mavefornemmelse, hvis man står i denne samme situation. Og skulle man have spørgsmål til ovenstående, så har jeg erfaret, at fertilitetsklinikken hjertens gerne vil hjælpe. Så tøv ikke med at tage kontakt til den klinik, som I er tilknyttet.
*Siden publiceringen af dette indlæg er jeg blevet gjort bekendt med forskningen omkring Punalpin. I 2014 blev resultaterne af deres forskning publiceret i et anerkendt, videnskabeligt tidsskrift. Du kan læse om forskningen her.
3 comments
Hej Jonas,
Tak for dit interessante blogindlæg. Hvis du skulle få lyst til at høre mere om Punalpin, tager jeg meget gerne en snak med dig om det. Det ærgrer mig en del, at fertilitetsklinikken i Horsens ikke orienterer dig, om den forskning der har fundet sted på klinikken i forhold til Punalpin (publiceret i 2014). Det kom der ellers nogle meget interessante resultater ud af. Sig til hvis du alligevel skulle få lyst til at anmelde Punalpin! Og ellers vil jeg ønske jer al mulig held og lykke på jeres videre færd.
Venlig hilsen fra Ina, Nerthus ApS
info@punalpin.com
Hej Ina,
Tak for at læse med og komme med dit input. Hvad jeg husker, så blev vi ikke informeret om forskningen bag Punalpin. Det kan sagtens også være, at sygeplejersken nævnte det, men i en situation, hvor både tanker og følelser sidder uden på tøjet, har det ikke stadfæstet sig i hukommelsen. Ikke desto mindre har jeg tilføjet en ekstra kommentar nederst i indlægget, hvor jeg adresserer eksistensen af forskningen bag Punalpin.
Endnu en gang tak for at tage kontakt.
//Jonas
Tusind tak – det er jeg rigtig glad for, at du har fået med! Det har betydet meget for os at få dokumentationen omkring produktet på plads.
Mange hilsner fra Ina